8 Ocak 2025 Çarşamba
Şile Belediyesi'nin kültür mirasına sahip çıkma misyonuyla organize edilen "Türkiye'nin Kültür Potansiyeli" konferansı, 8 Ocak 2024 tarihinde Şile Kültür Merkezi'nde yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Dr. Mimar Sinan Genim’den Unutulmaz Kültür Konferansı
Etkinlik kapsamında Şile’nin kentsel sit alanı içindeki kültürel varlıklarının yönetimi ve sürdürülebilirliği konuları ele alındı. Türk mimarlık tarihine damga vuran ve akademik başarılarıyla öne çıkan Dr. Mimar Sinan Genim, konferansta Şile halkına unutulmaz bir kültür yolculuğu sundu. "Türkiye'nin Kültür Potansiyeli" başlıklı sunumunda, kültürel mirasın korunması, yönetimi ve sürdürülebilirliği konusunda çarpıcı bilgiler paylaşan Dr. Genim konuşmasında, “Her şey insan için. İnsanın olmadığı bir dünyada tüm yapılar neye yarayacak? Bu yapılar insan onları kullanıyor ise, hayatımızı zenginleştiriyor ise, gelecek kuşakların ufuklarına katkıda bulunuyorsa kıymetli. Korunması gerekli kültür varlıkları da böyledir, Korunması gerekli kültür varlıkları seyredilecek bir şey değildir.” ifadelerine yer verdi.
“Şile’deki Sivil Mimari Örnekleri Kültürel Miras Anlamında Çok Önemli.”
Şile'nin kentsel sit alanları ve tarihî dokusunun korunması konusunda farkındalık yaratan etkinlikte, Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Nabi Evren de hazır bulundu. Konuşmasında Şile’nin çok şanslı bir coğrafya olduğunun belirten Nabi Evren, geçmiş zaman zarfında Şile’deki sivil mimari örneği tarihi yapıların kültürel miras anlamında çok önemli olduğunu ve sürdürülebilir bir sistem içerisinde yeniden ayağa kaldırılması gerekliliğini aktararak, düzenlenen konferansın bu konuda Şile Belediyesi öncülüğünde atılacak adımlar konusunda bir milat olmasını dilediğini söyledi.
“Şile’nin Tarihi Mirasını Korumada Sorumluluğumuzun Farkında ve Kararlıyız.”
Konferansa söz alan Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, Şile Belediyesi’nin ‘yaşayan ansiklopedi” gibi olan uzmanlar ile işbirliği içerisinde bu ve benzeri etkinliklerle hem Şile'nin kültürel zenginliklerini desteklemeye hem de halkın bilinçlenmesine katkı sağlamaya devam edeceklerinin altını çizerek, “Bugün aslında Şile’mizin en önemli sorunlarından biri olan ahşap evlerimiz konusu için buradayız. Şile’nin tarihi kültürel mirasını koruma kararlılığımız çerçevesinde Şile Belediyemiz ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği’mizin katkılarıyla dünyadaki başarılı uygulamalardan esinlenerek, Şile’nin kentsel sit alanı içindeki kültürel varlıklarının daha etkin ve önemli kazanımlar elde edeceğimize inanıyorum. Şile Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düşen tüm sorumluluğun farkındayız ve kararlıyız. Ancak bu çabalar sadece yerel yönetimlerden değil, STK’lardan akademisyenlere, merkezi yönetimden siz değerli vatandaşlarımıza kadar herkesin ortak işbirliği ile başarıya ulaşabilir.” şeklinde konuştu.
Şile'nin Kültürel Vizyonuna Yeni Boyut
Şile Belediyesi'nin ev sahipliğini yaptığı "Türkiye'nin Kültür Potansiyeli" konferansı, ülkemizin tarihi, sanatsal ve kültürel zenginliklerini ele alan konferans, Şile'nin benzersiz dokusunu koruma ve gelecek nesillere aktarma hedefiyle dikkat çekerken, kültüre ve mimariye olan katkısıyla Şile'nin kültürel vizyonuna yeni bir boyut kazandırdı.