Bin yıl önce yaşamış büyük şair Bai Juyi'nin yazdığı bir şiirde şöyle diyor: "20 günde çiçekler açıp dökülüyor, kentin sakinlerini büyülüyor..."
Şakayık, tam da adı gibi şakayıkgiller familyasının üyesi olan bir bitki... Kuzey Amerika, Güney Avrupa ve Asya'da kendine bolca yetişme imkânı olan bu güzel bitki, çoğunlukla pembe, beyaz ve sarı tonlarındaki çiçekleriyle dikkat çekiyor. Ekiminin yapıldığı sene çoğunlukla çiçek vermemesiyle bilindiğinden onun çiçeklenmesini beklemek biraz sabır işi oluyor.
Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılabilen şakayık, dayanıklı bir bitki olmasıyla tanınmaktadır. Halk arasında “ayı gülü” olarak bilinmektedir. İstanbul’da nadir olarak görülen bu nadide çiçeğin özellikle yabani olanları Şile’ de Sarıkavak köyünde görülmektedir. Nisan ayından haziran ayına dek geçen süre boyunca şakayıklar çiçeklerini açıyor. Katmerli çiçekleri sayesinde çok şık ve sevimli duran bu çiçekler süs bitkisi olarak en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Bulundukları yerlerde koruma altında olan şakayıkları koparmanın idari para cezası da bulunmaktadır.
Bu yıl 8. düzenlenen Şile Sarıkavak Şakayık Şenliği Şile Çevre Gönüllüleri Derneği ve Şile Belediyesi önderliğinde düzenlenmektedir. Yapılan bu şenlik kapsamında Yöresel Yemek ve Kestane Balı Tadım ve Yarışmaları, Şile Bezi Baskı ve Ebru Atölyeleri, çocuklar için çeşitli etkinlikler ve atölyeler, çocuklar için çeşitli etkinlikler ve atölyeler bulunmaktadır.
Sizler de Şile’ ye ziyaret edeceğiniz bahar döneminin en güzel ayı olan Mayıs ayının ilk haftası bu güzel şenliğe katılmadan geri dönmemenizi öneriyoruz.