Şile’de “Vira Bismillah” Coşkusu: Yeni Av Sezonu Başladı

Şile’de balıkçılık geleneğinin simgesi haline gelen “Vira Bismillah” Balıkçılık Sezonu Açılışı, 31 Ağustos Pazar günü Şile Limanı’nda coşkulu bir törenle gerçekleştirildi. Avlanma yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesiyle düzenlenen program, denizle iç içe yaşayan Şile halkını, balıkçı esnafını ve protokolü bir araya getirdi.

Denizle kurduğu kadim bağı her yıl yeniden hatırlatan Şile, bu yıl da balıkçılık sezonunu birlik ve dayanışma içinde karşıladı. Açılış töreni saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başladı; ardından Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Yıldırım, Şile Liman Başkanı Ahmet Serkan Yılmaz, Şile Belediye Başkan Vekili Sacit Terzi ve Şile Kaymakamı Mustafa Çit, yeni sezona ilişkin temennilerini dile getirdi.

Başkan Vekili Sacit Terzi konuşmasında, balıkçılığın Şile için sadece bir meslek değil, “dededen toruna aktarılan bir yaşam biçimi” olduğunu vurguladı. Şile’nin denizcilik tarihine iz bırakan reisleri rahmetle anan Terzi, sürdürülebilir balıkçılığa dikkat çekerek, “Bereketli yarınlar için denizlerimizin zenginliğini korumak ve nesli tehlike altındaki türleri gözetmek ortak görevimizdir” dedi. Terzi, sözlerini “Rüzgâr arkadan, ağlar dolu, yollar açık olsun. Haydi rastgele, Vira Bismillah!” çağrısıyla tamamladı.

Törenin ardından balıkçılar dualar eşliğinde denize uğurlandı, siren sesleriyle yeni sezonun başladığı duyuruldu. Vatandaşlara geleneksel balık çorbası ikram edildi, limanda balıkçılık kültürünü yansıtan sergiler açıldı. Akşam saatlerinde Şile Tahlisiye Kayıkhanesi’nde kapılarını açan Olta Sergisi ise ziyaretçilerin yoğun ilgisini gördü. Sergi 7 Eylül’e kadar ziyarete açık olacak.