Şile birçok farklı kültürü içinde barındıran ve bu yönüyle farklı mutfak kültürlerini barındıran bir İstanbul ilçesidir. Her köyünde farklı gelenekleri, farklı yemekleri görmek mümkündür…
Şile ve mahalleleri, yerleşik köy hayatının devam etmesiyle beraber bizlere çok çeşitli ve tamamen geleneksel ürünler sunuyor. Ekşi mayalı köy ekmeği, mancarlı pide, bulgurlu börek kabaklı börek, kazayağı köftesi, kaymaklı yaprak sarma, öre tatlısı, maydonozlu, lakerda gibi lezzetle size farklı bir deneyim yaşatacak.
Unutmadan; mangal meraklıları Şile Ormanlarının bir diğer nimeti olan meşe ağacından elde edilen odun kömüründen mutlaka edinsin.
Şile, yerel deniz mutfağı ve yöresel ürünleriyle doğal bir gastronomi merkezidir... Şile, geçmişten günümüze gerçek bir balıkçı kasabasıdır. Karadeniz'in bereketi ilçenin adıyla özdeşleşen Şile Palamudu markasını oluşturmuştur. Günümüzde de ilçenin önemli bir gelir kaynağı olan balıkçılık, dillere destan gün batımına doğru konuşlanmış restoranların da çoğalmasıyla ilçe genelinde ciddi bir turizm hareketliliği oluşturmaktadır. Taze balığın İstanbul'daki önemli adreslerinden biri olan ilçemizde deniz mutfağının tüm reçeteleriyle keyifli bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz. Şile; 1 Eylül'de Av Yasağının da kalkmasıyla Marmara Bölgesi' nde palamut balığının avlandığı ilk limandır. Bu özelliği ile palamut balığı en taze şekilde İstanbul'a ulaşır.
Şile, deniz mahsülleri mutfağı ve geleneksel lezzetleriyle İstanbul'un doğal gastronomi merkezlerinden bir tanesi. Ülkemizin ünlü şef ve gurmeleri de Şile Mutfağından çıkan lezzetleri sıklıkla tadıyor ve programlarında anlatmaya devam ediyor.
Şile Deniz Mahsülleri Mutfağının iki Özel Lezzetiyle Tanışın;
Lakerda: Torik balığı alınır ve temizlendikten sonra 3 parçaya ayrılır. Buzlu suda kanı iyice gidene kadar 3-4 gün bekletilir. Sonra süzülüp; kurutulur ve tuza yatırılır 10 gün tuzda bekleyen dilimler tekrar soğuk suda 3-4 gün bekletildikten sonra yenmeye hazır olur.
Maydanozlu Palamut: Palamut balığının kılçıkları temizlenip alınır , kuru soğan, yağ ile rengi biraz değişene kadar tavada pişirilir, az miktarda domates rendelenir ve bol maydanozla harç hazırlanıp içine istenilen baharat, yumurta ve galeta unu ekleyerek yağlanmış tepsiye döşenir. Bıçakla kesildikten sonra fırına verilir.