İlçemizin en önemli sembollerinden biri olan Şile Deniz Feneri 1859’lara dayanan tarihi, ardında barındırdığı büyük denizcilik mirasıyla Şile’de parlamaya ve Karadeniz’i aydınlatmaya devam ediyor.
Açık havalarda 35 milden görünen ışığıyla Şile’den İstanbul boğazına selam olsun.
ŞİLE DENİZ FENERİ
Şile Deniz Feneri Türkiye’nin aktif en büyük feneridir. Işığı görüşün açık olduğu gecelerde yaklaşık 35 mil mesafeden görülebilir. 15 saniye aralıkla çakan bir fener olan Şile Feneri’nin kristalleri orijinal olup 8 kol olarak 1 turu tamamlar. Uluslararası standartlarda birinci sınıf deniz feneridir.
Fenerimiz Ulaştırma Bakanlığı projesi kapsamında Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın katılımıyla 2004 yılında yapılan törenle müze olarak turizme kazandırılmış ve halkımıza açılmıştır.
Şile Deniz Feneri’nin tarihi değeri oldukça büyüktür. Kırım harbinde Karadeniz’ den İstanbul boğazına girecek gemilerin yollarını bulabilmeleri için yapılmış olan fener bu amaçla boğazlar civarında 1856‘ da yapılan Anadolu Fenerinden sonra faaliyete girmiştir. Taş yapısında Türk mimarlarımızın imzası olan Şile Deniz Feneri’nin metal aksamı ve mercek kristal sistemi Fransa’ da bulunan Paris – Barbeur fabrikasında yapılmıştır.
Şile Deniz Feneri, bu yıl itibariyle Ulaştırma Bakanlığı tarafından kapsamlı bir restorasyon sürecine tabi tutulmuştur. Çalışmaların tamamlanmasının ardından bu kıymetli yapı ilçenin turizm hayatına tekrardan kazandırılacaktır.
ŞİLE DENİZ FENERİ TEKNİK VE MİMARİ ÖZELLİKLER
1859 – 1860 yıllarında Fransız Fenerler İdaresi tarafından yapılmıştır. Fener cihazının büyüklüğü bakımından Türkiye’nin en büyük deniz feneridir.
Yapımında ışık kaynağı olarak üç fitilli gaz lambası kullanılmış ve alt kısmında gazın dinlendirilerek süzülmesi için sarnıç şeklinde yapılan özel bir deposu vardır.
Deniz seviyesinden 60 metre yükseklikte yer alan Şile Deniz Feneri’nin kule yüksekliği ise 19 metredir. Şehir elektriği ile çalışan fenerimizin cihazı ve kule yapısının orijinal hali korunmaktadır.
1 dönüşünü 120 saniyede tamamlayan fener ışığı 8 adet göz biçimli mercekten yayılırken fenerin çalışması duvar saatlerinde kullanılan sarkaç sistemi ile gerçekleşmekte ve dişli tertibatı ile iki saatte bir kurulmaktadır.
Işığı açık gecelerde yaklaşık olarak 35 mil mesafeden görülmektedir.