Ekşi mayalı köy ekmeği, Şile köylerinde çokça yapılan ve tüketilmekte olan bir yöresel ekmek çeşididir. Yerleşik köy hayatının devam ettiği Şile’de, köylüler kendi yaptıkları yahut büyüklerinden miras kalan ekşi mayayı korumakta, un ile besleyerek sürdürebilirliğini sağlamaktadırlar.
Geleneksel yöntemlerle yapılan ekşi maya ve Kızılca buğdayından elde edilen un ile yoğurup fermente edilen hamur, gökçe çalısıyla yakılan ateş tuğlasından yapılmış fırınlarda pişirilerek eşsiz bir lezzete dönüşmektedir. Hacim olarak büyük ve görüntüsü göze hitap eden, aynı zamanda el emeğinin tadı ve geleneksel yapının kokusunu barındıran ekşi mayalı köy ekmeği, Şile bölgesi kültürel mirası içerisinde önemli bir yere sahiptir.
Özellikle bahar ve yaz aylarında hemen hemen her mahallede yanan köy fırınlarını görebilir, bu sağlıklı ve geleneksel lezzeti tadımlayabilirsiniz. Her Cuma ve Pazar günü kurulan Şile Yeryüzü Pazarı’nda geleneksel ekmeğimizin yanı sıra, balkabaklı ve pancarlı ekmeklerimizde tezgâhlarda yer almaktadır.