Şile sahip olduğu doğal güzellikler ve devam eden yerleşik köy hayatıyla İstanbul’un yanı başında geleneksel lezzetlerini yaşatmaya ve sunmaya devam ediyor. Şile mutfağı özellikle son yıllarda turizm hareketliliklerinde çok daha fazla yer tutmaya başlayan gastronomi turizmi açısından farklı zenginlikler sunmaktadır.
Özellikle Şile Yeryüzü Pazarı’nda düzenlenen etkinlikler pek çok ünlü şefi misafir etmiş, Kestane Balı, Lakerda, Yöresel Pide ve Börekler oldukça beğenilmiştir. Şile Kestane Balı lezzetiyle Ark Of Taste-Nuh’un Ambarı listesine adını yazdırmıştır. Şile Belediyesi tarafından Şile Kestane Balı’nın coğrafi işaretli ürün tescili alması için sürdürülen çalışmalar devam etmektedir.
Gastronomi kültürüne önem veren herkesi ilçemizde misafir etmekten mutluluk duyuyoruz.
Bilik: Ekşi mayalı ekmek hamuru ince uzun halde pişirildikten sonra küp küp kesilir ve tekrar fırınlanarak kurutulur. Özellikle Ramazan ayında sahur zamanı sıcak süt ile tüketimi bölgemizde yaygındır.
Bulgurlu Mantarlı Börek: Bulgurun mantar ve bol soğanla birleştirilerek yapılan çarşaf böreğidir.
Balkabaklı Börek: Balkabağının rendelenip şekerle karıştırılarak yapıldığı gül böreğidir.
Mancarlı Pide: Bölgemizde her çeşit yenilebilir ota Mancar denir. Yenilebilir oltalarla yapılan bir pide türüdür.
Kaymaklı Kara Lahana Sarması: Karalahanalar bulgur ve baharatla hazırlanan harç ile sarılır; pişmeden önce çiğ süt üstü kaymak ile kaynatılarak yapılır.
Öre Tatlısı: Süt, şeker ve darı ile yapılan yöresel bir tatlıdır.
Umaç Çorbası: Un ve su ile hazırlanan hamurun kevgirden geçirildikten sonra kurutulup; soğan, yağ ve domatesli suda kaynatılması ile yapılan yöresel bir çorbadır.
Düdük Makarnası: Un, su ve tuz ile hamur yapılır. Yufka gibi açıldıktan sonra kare kesilir ve düdük şeklinde kıvrılır. Makarna haşlandıktan sonra tereyağı ve peynir ile servis edilir.
Yumurtalı Makarna: Yumurtalı harcın hamur ile mantı gibi kapatılarak yapıldığı bir yöresel lezzettir. Ağva bölgemizde çokça yapılır.
Kazayağı Köftesi: Bölgemizde yetişen yenilebilir bir tür ot olan Kazayağının mücver gibi yapıldığı bir köfte türüdür.
Yenilebilir Otlar :
• Kış dönemi Doğal Otlar: Kaz ayağı, ebe gömeci, ısırgan, hindibağ, kuş otu, su teresi, bostan mancarı, turp otu, evelik, hodan
• Yaz Dönemi Doğal otlar: semizotu, kekik, defne, adaçayı, ıhlamur, asma yaprağı, rezene, biberiye