ŞILE Hava Durumu

Özgür KABADAYI

ŞİLE BELEDİYE BAŞKANI
Teşekkürler Şile!

Bu zafer, sadece bizim değil, aynı zamanda tüm Şile halkının da zaferi. Her bir oy, değişime olan ihtiyacı, özgürlük ve demokrasiye olan inancı temsil ediyor. Artık, bizim için çok çalışma vakti, Şile için tam yol ileri!
Özgür KABADAYI

Güncel ihale bulunmamaktadır.

İhale Arşivi için tıklayınız

Güncel etkinlik bulunmamaktadır.

Tüm Etkinlikler

Şile Palamudu ve Deniz Mutfağı

Şile Palamudu ve Deniz Mutfağı

Şile, geçmişten günümüze gerçek bir balıkçı kasabasıdır. Karadeniz’in bereketi ilçenin adıyla özdeşleşen Şile Palamudu markasını oluşturmuştur. Günümüzde de ilçenin önemli bir gelir kaynağı olan balıkçılık, dillere destan gün batımına doğru konuşlanmış restoranlarında çoğalmasıyla ilçe genelinde ciddi bir turizm hareketliliği oluşturmaktadır.

Taze balığın İstanbul’daki önemli adreslerinden biri olan ilçemizde deniz mutfağının tüm lezzetleriyle keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Şile Palamudu: Karadeniz ve Marmara’nın en ünlü balığıdır.  Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz’e çıkıp, sonbaharda Marmara’ya oradan da Çanakkale’ye kadar iner. Sürü halindeki uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi, sardalya gibi balıklarla beslenir. Marmara’dan Boğaza geçmeden önce Şile bölgesinde yemlenirler. Şile bölgesi kayalıklarda yaşayan küçük balıkları ve kabuklu deniz canlıları ile zengin bir bölge olduğundan; Palamut burada kaldığı sürede büyür, yağlanır ve en lezzetli halini alır.

Şile; 1 Eylül Av Yasağının da kalkmasıyla Marmara bölgesinde Palamut balığının avlanıldığı ilk limandır. Bu özelliği ile de Palamut balığı en taze şekilde İstanbul’a ulaşır. 
Çingene palamudu iken tavada; Palamut halini aldığında ise takoz şeklinde tavada ya da kelebek şeklinde ızgarada pişirilmesi uygundur.

Büyüklüklerine göre Palamut balığının adlandırılması

Boy

Adlandırılması

10 cm’e kadar

Vanoz-Gaco

10-25 cm

Çingene Palamudu

30-35 cm

Palamut

40-45 cm

Kestane Palamudu

50-55 cm

Zindandelen

55-60 cm

Torik

60-65 cm

Sivri

65-70 cm

Altıparmak

70 cm ve üzeri

Peçuta




Lakerda: Torik balığı alınır ve temizlendikten sonra 3 parçaya ayrılır. Buzlu suda kanı iyice gidene kadar 3-4 gün bekletilir. Sonra süzülüp; kurutulur ve tuza yatırılır. 10 gün tuzda bekleyen dilimler tekrar soğuk suda 3-4 gün bekletildikten sonra yenmeye hazır olur.

Maydanozlu Palamut: Palamut balığının temizlenip kılçıkları alınır, kuru soğan yağ ile biraz rengi değişene kadar tavada pişirilir, az miktarda domates rendelenir ve bol maydanozla harç hazırlanıp içine istenilen baharat, yumurta ve galeta unu ekleyerek yağlanmış tepsiye döşenir. Bıçakla kesildikten sonra fırına verilir. 
 

Onay kodu gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Sorry, we have a problem while sending e-mail. Please try later.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Please, enter code we send you.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Please select at least one notification channel.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
This email address already registered. Please, try other e-mail adress.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Please enter mandatory fields.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz. Please fill al required values.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Thank you, your your process is done.
Onay kodunu yanlış girdiniz. Please enter right code that we send you.