Şile, geçmişten günümüze gerçek bir balıkçı kasabasıdır. Karadeniz’in bereketi ilçenin adıyla özdeşleşen Şile Palamudu markasını oluşturmuştur. Günümüzde de ilçenin önemli bir gelir kaynağı olan balıkçılık, dillere destan gün batımına doğru konuşlanmış restoranlarında çoğalmasıyla ilçe genelinde ciddi bir turizm hareketliliği oluşturmaktadır.
Taze balığın İstanbul’daki önemli adreslerinden biri olan ilçemizde deniz mutfağının tüm lezzetleriyle keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Şile Palamudu: Karadeniz ve Marmara’nın en ünlü balığıdır. Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz’e çıkıp, sonbaharda Marmara’ya oradan da Çanakkale’ye kadar iner. Sürü halindeki uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi, sardalya gibi balıklarla beslenir. Marmara’dan Boğaza geçmeden önce Şile bölgesinde yemlenirler. Şile bölgesi kayalıklarda yaşayan küçük balıkları ve kabuklu deniz canlıları ile zengin bir bölge olduğundan; Palamut burada kaldığı sürede büyür, yağlanır ve en lezzetli halini alır.
Şile; 1 Eylül Av Yasağının da kalkmasıyla Marmara bölgesinde Palamut balığının avlanıldığı ilk limandır. Bu özelliği ile de Palamut balığı en taze şekilde İstanbul’a ulaşır.
Çingene palamudu iken tavada; Palamut halini aldığında ise takoz şeklinde tavada ya da kelebek şeklinde ızgarada pişirilmesi uygundur.
Büyüklüklerine göre Palamut balığının adlandırılması
Boy |
Adlandırılması |
10 cm’e kadar |
Vanoz-Gaco |
10-25 cm |
Çingene Palamudu |
30-35 cm |
Palamut |
40-45 cm |
Kestane Palamudu |
50-55 cm |
Zindandelen |
55-60 cm |
Torik |
60-65 cm |
Sivri |
65-70 cm |
Altıparmak |
70 cm ve üzeri |
Peçuta |
Lakerda: Torik balığı alınır ve temizlendikten sonra 3 parçaya ayrılır. Buzlu suda kanı iyice gidene kadar 3-4 gün bekletilir. Sonra süzülüp; kurutulur ve tuza yatırılır. 10 gün tuzda bekleyen dilimler tekrar soğuk suda 3-4 gün bekletildikten sonra yenmeye hazır olur.
Maydanozlu Palamut: Palamut balığının temizlenip kılçıkları alınır, kuru soğan yağ ile biraz rengi değişene kadar tavada pişirilir, az miktarda domates rendelenir ve bol maydanozla harç hazırlanıp içine istenilen baharat, yumurta ve galeta unu ekleyerek yağlanmış tepsiye döşenir. Bıçakla kesildikten sonra fırına verilir.